Stil staan

Stil staan

De afgelopen 2-3 weken waren voor mij een periode van naar binnen keren. Een nieuw jaar, met nieuwe mogelijkheden. Wanneer je voor jezelf werkt (zoals ik), kun je ook zelf vorm geven aan dat wat je tot uitvoer wilt brengen. En dat brengt vervolgens vragen met zich mee zoals: wie ben ik nu eigenlijk? Wat wil ik betekenen? Op welke manier? En voor wie?

Het zijn vragen waar volgens mij ieder mens van tijd tot tijd mee worstelt. En wanneer je ze wegduwt of bedekt met allerlei taken, activiteiten en bezigheden keren ze onherroepelijk bij je terug. Als een boemerang – hoe groter de kracht waarmee je ‘m hebt weggegooid, hoe harder je ‘m terug kunt verwachten.

Stilstaan bij jezelf en je levensvragen is dus niet iets wat je eenmalig doet en met de antwoorden vervolgens de rest van je leven verder kunt. Het is een terugkerend proces van weer naar binnen (yin) en weer naar buiten keren (yang). Net als de seizoenen. Lente en zomer nodigen uit om naar buiten te gaan en tot volle bloei te komen; herfst en winter nodigen uit om weer naar binnen te keren, tot rust te komen, het uitgebloeide los te laten en hetgeen ervaren is te verwerken.

Je kunt je afvragen wat het nut hiervan is. Het antwoord is: GROEI. Je ontdekt jezelf in relatie tot je omgeving, tot anderen (de buitenwereld) en je ontdekt jezelf in relatie tot jezelf (de binnenwereld). Een continue cyclus van ervaringen opdoen, deze verwerken, bewust worden – en vanuit dit bewustzijn worden weer nieuwe ervaringen gecreëerd etcetera. De stam van de boom wordt steviger met de groei van elke jaarring.

Mocht je nog geen voornemen hebben gemaakt voor het nieuwe jaar, dan is dit er misschien één: neem je voor eens vaker te luisteren naar deze beweging. De natuurlijke cyclus waarin rust en actie elkaar afwisselen. Waarin je jezelf soms voluit laat zien in je buitenwereld (als een bloem die helemaal open gaat) – en soms voluit weer in je binnenwereld (als een bloem die haar schoonheid koestert voor de volgende zonnige dag).

Ik wens je hierin een prachtige cyclus toe!

Liefdevolle groet, Bianca

© 2014 Bianca Willemse

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *