What een LAATBLOEIER really is

Waarom je soms pas in de tweede helft van je leven tot bloei komt ….

“Help! Nu ben ik al zo oud en weet ik nog steeds niet wat mijn bestemming is, wat ik te doen heb….. Van binnen weet ik wel wie ik ben, maar op de een of andere manier krijg ik dat (nog) niet uitgedrukt in de maatschappij….. Waarom lukt mij niet, wat anderen kennelijk zo gemakkelijk afgaat….?”

Nou, dan heb ik nieuws voor je: de helft van de mensen worstelt hiermee! Lees hieronder hoe het werkt:

Volgens Jung zijn er (psychologisch) twee manieren waarop je reageert op wat er van buiten en van binnen op je afkomt. Jung noemt dit introversie en extraversie. Vrij geïnterpreteerd : heb je een extraverte aanleg, dan spiegel je jezelf vooral aan dat wat er gebeurt in je buitenwereld (“je hebt een rijk en vervuld maatschappelijk leven”). Heb je een introverte aanleg, dan spiegel je jezelf vooral aan je binnenwereld (“je hebt een rijk en vervuld innerlijk leven”). Er zijn evenveel mensen met een introverte aanleg als mensen met een extraverte aanleg.

Naarmate je levensloop vordert, wil ook het andere deel van je aanleg geleefd worden. Oftewel: in de eerste helft van je leven zal je vooral je natuurlijke aanleg leven, in de tweede helft zal je bewustzijn ook aansturen om de andere kant te leren kennen.

Wanneer je van nature een extraverte aanleg hebt, heb je het over het algemeen makkelijker in de eerste helft van je leven. De eerste helft van je leven is namelijk vooral gericht op het neer zetten van jezelf in de buitenwereld: gezin, huis, werk. Dit is iets, wat iemand met een extraverte instelling gemakkelijk afgaat. Nadat je deze dingen voor jezelf gerealiseerd hebt in de buitenwereld, kan vervolgens de tweede helft van je leven beginnen: het realiseren van jezelf in de binnenwereld. De spirituele zoektocht begint. Heb je van nature een extraverte aanleg, dan zal je het (innerlijk) vaker moeilijk hebben in de tweede helft van je leven.

Ben je iemand met een introverte aanleg, dan heb je het juist moeilijker in de eerste helft van je leven. Innerlijk ben je heel rijp en wijs, maar de interactie met de buitenwereld gaat je moeilijk af. Je worstelt met jezelf neerzetten in de maatschappij en ervaart een gebrek aan diepgang in de wereld om je heen. Voor mensen met een introverte aanleg begint het succesvol neerzetten van zichzelf in de maatschappij meestal pas in de tweede levenshelft, dus ongeveer rond of na het 42e levensjaar. (De zogeheten laatbloeiers). De introvert heeft het echter weer makkelijker in de tweede helft van haar of zijn leven. Weten wie je van binnen bent, is al gekend en deze wijsheid kan worden ingezet bij het realiseren van jezelf in de buitenwereld of maatschappij.

Met andere woorden: ben je ‘al’ 30, 40, 50, 60 of 70 en weet je nog steeds niet wat je met je leven te doen hebt? Welk beroep bij jou past, en/of welke levensstijl? Misschien ben je wel iemand met een introverte aanleg….en is jouw realisatie in de maatschappij gewoon nog niet begonnen….. Of misschien heb je eerst nog een (stukje) innerlijke weg te gaan, alvorens je maatschappelijke realisatie volledig tot bloei kan komen….

© Bianca Willemse 2014

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *